Örebro Sydvästra

Rotary Örebro Sydvästra


En fysisk mötesplats för nytta, glädje och vidgade vyer!

 

 

Rotary är ett globalt nätverk av över 1,4 miljoner handlingskraftiga människor i mer än 46 000 klubbar runtom i världen. Gemensamt för oss alla är att vi vill mötas, utvecklas och vidga våra vyer – samtidigt som vi vill göra goda insatser för samhället, både här hemma och längre bort.

 

Örebro Sydvästra Rotary är en av alla dessa klubbar. Vår verksamhet vilar på tre ben: yrkesnätverket, välgörenheten och kunskapsutvecklingen. Varje fredag (utom på somrarna och runt jul/nyår) träffas vi på Margareta Festvåning i Örebro, äter lunch tillsammans och lyssnar på föredrag om allt mellan himmel och jord. Vi umgås över de dukade borden, knyter kontakter och lär oss mer om världen runt omkring oss.

 

Samtidigt gör Rotary nytta. Sedan mer än 20 år tillbaka driver Rotaryklubbarna i Örebro tillsammans en dagkolloverksamhet för barn som annars har svårt att få miljöombyten på sommarloven. Vi gör det med KFUM som samarbetspartner vid gröna och idylliska Hästhagen i stadens västra utkant.

 

Opera på Slottet – ett musikevenemang till stöd för Stadsmissionens härbärge Vinternatt – är ett projekt med kortare historik. Det hade sin lyckade premiär i början av året.

 

På årets Marknadsafton i Örebro hade stadens Rotaryklubbar också ett gemensamt tält där det bjöds på underhållning, information och där det inte minst såldes ”tävlingsnummer” till det Ankrace i Svartån som genomfördes på Nationaldagen, några dagar senare. Behållningen av den aktiviteten gick oavkortat till ungdomar med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar genom studieförbundet Bilda.

 

Internationellt arbetar Rotary på många fronter. I decennier har kampen för att vaccinera bort polio stått i fokus, men genom The Rotary Foundation har också många andra stora hjälpinsatser kunnat genomföras. Ungdomsutbyten av olika slag är ännu ett exempel på nyttigheter som Rotary ägnar sig åt.

 

Rotary grundades 1905 i Chicago av advokaten Paul Harris. Organisationen fick sitt namn av att de första medlemmarna turades om att ha sina möten hemma hos varandra. De ”roterade”.